Liečivá sila YOGY

Liečivá sila YOGY

Výskumníci sa nedávno dozvedeli, že okrem zmiernenia problémov s chrbticou, môže yoga pomôcť ľuďom aj s inými vážnymi zdravotnými problémami, medzi ktoré patrí aj astma alebo skleróza multiplex. Ak trpíte akútnym poranením, jednoznačne vyhľadajte lekára. Ak však trpíte chronickým ochorením, na ktoré vám nezaberá tradičná starostlivosť, čítajte ďalej...

Na základe medicínskeho výskumu, ktorý odborníci uskutočnili na Kalifornskej univerzite v Los Angeles (UCLA), 21 ľudí po šesťdesiatke začalo cvičiť yogu pravidelne 2-krát do týždňa. Všetci dobrovoľníci mali problém so zakrivením hornej časti chrbtice, čo ich obmedzovalo pri bežnom pohybe. Vďaka novému režimu sa ich problém zredukoval o 6% a zároveň sa ich rýchlosť chôdze zvýšila o 8%. Mnoho z nich taktiež potvrdilo, že sa im vďaka yoge zlepšila aj celková koordinácia pohybu. Štúdia vyšla v periodiku American Journal of Public Health, kde sa o yoge hovorí ako o účinnej metóde na zlepšenie celkovej sily a „flexibility“ nášho organizmu.

S ťažkosťami s chrbticou sa však stretneme aj v mladom veku. V súčasnosti nimi trpí množstvo študentov, ktorí sa celé dni hrbia za školskou lavicou alebo pri počítači. Najužitočnejšími cvikmi z radu yogy sú pre nich tie so zameraním na budovanie sily, predĺženie zadných svalov a tzv. „zakotvenie“ chodidiel. Hovoríme najmä o pózach zvaných bojovník (warrior), trojuholník (triangel) či poloha hory (standing mountain).

V akých prípadoch nám ešte yoga zaručene pomáha?

Zmierňuje bolesti zápästia

Pacienti trpiaci na CTS (syndróm karpálneho tunela) pociťujú výrazné bolesti z dôvodu opuchu šliach tlačiacich na nervy v zápästí. Tradičnou liečbou je v takýchto prípadoch „imobilizácia“ kĺbov a dlaní, ba dokonca operácia. Annals of Family Medicine publikoval recenziu, podľa ktorej je yoga označená za jednu z najbezpečnejších počiatočných metód na vyliečenie ľudí s miernymi príznakmi tohto ochorenia.

Štúdia, ktorá si v tejto záležitosti vyslúžia pozornosť lekárov sa objavila už v r. 1998 v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA). Výskumníci zistili, že pacienti trpiaci na CTS venujúci sa „Iyengar yoge“ na pravidelnej báze (2-krát do týždňa počas ôsmich týždňov), sa tešili štvornásobnému zlepšeniu pevnosti zápästia pri uchopení predmetu ako aj dvojnásobnému zníženiu bolesti!

Pomáha pri astmatickom ochorení

Pre yogu je tradičné pomalé pokojné dýchanie a relaxácia. To predstavuje užitočný doplnok k štandardnej liečbe astmatikov, na čo poukazuje aj výskum z roku 2002 publikovaný v British medical journal Thorax. V štúdii sa uvádza, že v prípade ochorenia na astmu sa toto zázračné cvičenie overene zaslúžilo o síce malé, ale nepopierateľné zlepšenie funkcie dýchacích ciest. Zároveň sa zmiernila aj prejavy úzkosti u týchto ľudí. Netreba však zabúdať, že yoga nie je náhradou štandardnej liečby astmatického ochorenia!

Zmierňuje únavu pri skleróze multiplex

Skleróza multiplex je chronické autoimúnne ochorenie, kedy dochádza k narúšaniu centrálneho nervového systému jedinca. Práve yoga môže byť účinnou zbraňou ako aspoň trochu zmierniť neznesiteľnú únavu, čo je sprievodným znakom tohto vážneho ochorenia.

A na záver: Neobyčajné účinky yogy spočívajú aj v redukcii stresu, čo priaznivo pôsobí na naše srdce, a tým sa vyhýbame náchylnosti na rôzne srdcové ochorenia!

 

Zdroj:

http://www.health.com/health/article/0,,20410793,00.html