Falošných receptov pribúda

Falošných receptov pribúda

Lekárne hlásia viac falšovaných predpisov, za ktorými nie sú narkomani ale skupiny vývozcov liekov

Lekárka v Banskobystrickom kraji predpisovala dietetiká na odporúčanie onkológa. Pacient, ktorého meno bolo uvedené na receptoch, však k tomu onkológovi nikdy nechodil. Lekárka tak rok predpisovala lieky na základe fiktívneho odporúčania – predpísala ich spolu za 15-tisíc eur. Na podvod prišla štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa.
Podobné prípady od februára pribúdajú, tvrdí prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. „Je to aktuálny problém zdravotníctva ako dôsledok aj reexportu liekov,“ napísal v liste, ktorý začiatkom apríla poslal na ministerstvo zdravotníctva. Žiadal v ňom, aby štát zmenil predpisy, aby sa ťažšie falšovali.
„Napríklad v podobe použitia microprintu, papiera chráneného farebným grafickým vyhotovením, alebo vodotlačou, či použitia ochranných prvkov spôsobujúcich deštrukciu tlačív pri ich odlepení,“ navrhoval ministerstvu. Ochranné prvky by podľa lekárnikov znížili možnosť falšovať recepty do obdobia, keď sa spustí elektronizácia zdravotníctva – eHealth.

KOORDINUJÚ SA

„Kolegovia prišli o veľké peniaze. V Humennom o tritisíc eur, v Trebišove o dvetisíc,“ hovorí Sukeľ. Lieky, ktoré sa vyberajú na falošné recepty, podľa neho putujú za hranice, kde majú často vyššiu cenu ako u nás. „Ľudia, ktorí vyvážajú lieky, už nemajú ani toľko charakteru, aby ich legálne kúpili,“ hovorí Sukeľ.
V posledných mesiacoch podľa neho výber liekov na falošné recepty vyzeral byť koordinovaný. „Rovnakí lekári, rovnaké lieky, výber v jednom týždni po celom území Slovenska. Najviac v Bratislavskom, Košickom a Prešovskom kraji,“ opisuje Sukeľ.
Predtým falšovali recepty podľa neho najmä narkomani, ale nešlo o drahé lieky a rýchlo im na to prišli. Teraz je to lepšie pripravené: tlačivá, pečiatky, pacienti – všetko sedí. Akurát len pacient nikdy nemal rakovinu a nikdy ho ten lekár nevidel,“ dodal Sukeľ.
S falšovaním receptov sa stretávajú aj poisťovne. „Najčastejšie sa falšujú lekárske pečiatky a podpisy,“ tvrdí Dôvera.
Na falšovaných receptoch sú viaceré druhy liekov, podľa ich údajov od desať do 140 eur za balenie. Išlo napríklad o lieky proti astme, na liečenie cukrovky, epilepsie, častého močenia a inkontinencie, ale aj lieky proti zrážaniu krvi, bolesti či na Parkinsonovu chorobu.
Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že sa falošnými receptami zaoberá. So župami aj lekárnikmi rokovalo pred dvomi týždňami, žiadne opatrenia proti falšovaniu zatiaľ nenavrhlo.

OCHRANNÉ PRVKY

Kým nejaké zmeny štát navrhne, lekárne navrhujú zaviesť na recepty ochranné prvky. Mali by zabrániť tomu, aby si ľudia recepty tlačili doma na bežných tlačiarňach. Zavedenie ochranných prvkov by sa malo podľa neho spojiť so sprísnením predaja liekov. Tlačivá na recepty by tak mohli lekári nakupovať len od poisťovne. Sukeľ odhadol, že by to zvýšilo cenu o 10 až 20 percent. Poisťovne však tvrdia, že zavedenie ochranných prvkov nepomôže a len celý proces predraží.
Najväčšia súkromná poisťovňa Dôvera preferuje elektronické recepty. Tvrdí, že tie jediné môžu falšovanie receptov vyriešiť.
Majú byť súčasťou elektronizácie zdravotníctva, ktorá sa už od roku 2008 na Slovensku pripravuje, ale zatiaľ nie je jasné, kedy sa zavedie. Aj keď eHealth politici sľubujú v roku 2017, termíny jeho zavedenia už viaceré vlády posúvali.

Rovnakí lekári, rovnaké lieky, výber v jednom týždni po celom území Slovenska. Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.


Zdroj: Denník N