Vernisáž v priestoroch spoločnosti PHOENIX

Vernisáž v priestoroch spoločnosti PHOENIX

Dňa 11. októbra sa v skladových priestoroch distribučnej spoločnosti PHOENIX Zdravotnícke zásobovanie, a.s. konala vernisáž umeleckých diel výtvarníkov Daniela Brogyányiho a Viťa Bojňanského.

Umelci svoje diela tento raz  nepredstavovali v priestoroch galérie, ale vo veľkom sklade, v ktorom sú za bežných okolností uskladňované palety s liekmi a zdravotníckymi pomôckami. Netypické priestory vytvárali abstraktným obrazom výnimočnú atmosféru.

S nápadom usporiadať výstavu v priestoroch spoločnosti prišiel jej generálny riaditeľ p. Marcus Freitag. Hlavnou myšlienkou tejto spoločenskej akcie bolo podporiť umelcov a v budúcnosti predovšetkým mladých slovenských maliarov. Pozvanie prijalo viac než 70 hostí.

Umenie oslovuje každého, aj keď je pravda, že každému sa páči niečo iné, a tak aj umenie Viťa Bojňanského a Daniela Brogyányiho je rozdielne.

Viťo Bojňanský na vernisáži predstavil obrazy abstraktné, v ktorých každý vidí to svoje. Obrazy vynikali rôznorodými farbami, nezanedbateľná bola však hlavne červená a čierna. Červená ako farba života, energie a radosti, čierna zase ako hranica, konštrukcia sochy, ktorá rozdeľuje a zároveň spája. Ostatné farby sa vďaka nej stávajú žiarivejšie, vyniknú.

Daniel Brogyányi predstavil obrazy fotografické – reálne úkazy oživené pestrými, rôznorodými farbami. Jeho obrazy sú blízke každému, možno práve zobrazením reálnych vecí, aj keď už v menej reálnych farbách, ktoré však jeho umeniu dodávajú osobitné čaro.

Hostia prišli na vernisáž za umeleckým zážitkom, ktorý im vystavené diela nepochybne sprostredkovali, a zažili vskutku príjemný večer s umením.

Autor: S.H.