Kašeľ u detí

Kašeľ u detí

Kašeľ je obranný reflex, ktorý slúži na odstránenie cudzorodého materiálu alebo nadbytku hlienu z dýchcích ciest. Kašeľ sa spúšťa na základe reflexného oblúka. Receptory v dýchacích cestách sa podráždia mechanickými alebo chemickými podnetmi, ktoré sa nervovými dráhami prenášajú do  predĺženej miechy, do centra pre kašeľ. Po spracovaní podnetu sa vysiela signál k dýchcím svalom a prudkým výdychom sa vytvorí kašeľ. Klinicky sa prejavuje ako suchý, dráždivý, neproduktívny kašeľ alebo vlhký, produktívny kašeľ s vykašľaním hlienu.

Ako sa starať o dieťa s kašľom?

- Pri detskom kašli je dobré upraviť termoreguláciu, zavodniť, premerať teplotu, odsať hlieny, podať lieky podľa typu kašľa a veku dieťaťa.

- Vždy si dôkladne prečítať na príbalovom letáčiku na aký kašeľ je liek určený, dávkovanie, vek podania lieku, vedľajšie účinky a možné komplikácie.

- Dieťa uložíme do zvýšenej polohy, „chránime ho vlastným telom“ a sami zároveň s ním dýchame zhlboka, aby sme mu pomohli uvolniť sa. Často, psychosomaticky, sú sami rodičia v tiesni, akoby ani oni odrazu nevedeli dýchať z plných pľúc.

- S chladnou hlavou si treba overiť ordinačné hodiny lekára, prípadne zariadiť odvoz na lekársku pohotovosť.

Kedy neodkladne navštíviť lekára?

- U dojčiat vždy, aj lekársku službu prvej pomoci.
- Vyčerpanie z kašľa, dostupné lieky nepomáhajú.
- Vysoké teploty, zvracanie, hnačky.
- Pri stavoch dýchavičnosti volať rýchlu pomoc.

Aké komplikácie môžu kašeľ u detí sprevádzať?

- Pri kašli je to najmä zvracanie. Vtedy odporúčame homeopatikum Cocculine a hlavne dostatočné prijímanie tekutín.
- Zatekanie hlienov do stredného ucha a následný hnisavý zápal ucha. V tomto prípade sú nutné odborné vyšetrenia v ORL ambulancii.
- Zatekanie hlienov z nosohltanu do dutín a do priedušiek. Tento stav sa volásinobronchiálny syndróm a je tiež v kompetencii ORL ambulancie.
- Opakovaný, vyčerpávajúci kašeľ, na ktorý nezaberajú ani antibiotiká. Lekár robí laboratórne testy, snímku pľúc a môže kontaktovať pľúcnu ambulanciu pre dlhodobé sledovanie a špeciálnu liečbu.
- Pri stavoch dýchavičnosti v horných dýchacích cestách ako sú laryngitídy je často nevyhnutná hospitalizácia.
- Stavy dušnosti v dolných dýchacích cestách sa liečia v nemocnici a následne doliečujú v imunoalergologickej ambulancii.
- Vysoké teploty, následná strata tekutín a kašeľ, ktorý ostáva v neproduktívnej fáze – aj pri tomto stave je nutné dieťa hospitalizovať.
- Nočné kašle, hlavne nad ránom, sú niekedy znakom prítomnosti parazitov.


Autor: MUDr. Eva Beňová