Migréna - Tichý nepriateľ

Migréna - Tichý nepriateľ

 

Nepríjemné bolesti hlavy potrápili už asi každého. Mnohokrát sa však stáva, že silná bolesť prerastá do neznesiteľnej migrény, ktorej prejavy sú intenzívnejšie a trvácnejšie. Ide o tretie najčastejšie ochorenie, ktoré dokáže človeku znepríjemniť bežné fungovanie až natoľko, že je nútený dodržiavať prísny pokojný režim. Ak patríte medzi ľudí, ktorí trpia častými bolesťami hlavy, určite oceníte pár rád, ktoré dokážu bolesť zmierniť alebo jej úplne zabrániť.

 

Nie je bolesť ako bolesť

Každá bolesť hlavy má zväčša svoje dôvody, kvôli ktorým ju delíme na sekundárnu a primárnu. Zatiaľ čo sa sekundárna bolesť spája s inými ochoreniami, primárna bolesť nie je sprevádzaná žiadnymi ochoreniami. Práve do primárnej bolesti zaraďujeme aj migrénu.

 

Kedy hovoríme o migréne?

Migrenózne bolesti sú veľmi intenzívne a pulzujúce na jednej strane hlavy. Ide o silnú, pretrvávajúcu bolesť, ktorá znemožňuje každodenné činnosti. Často sa stáva, že postihnutí migrenici pociťujú nevoľnosť, trpia častým zvracaním a precitlivene reagujú na zvuky, svetlo a výrazné vône. Približne hodinu pred nástupom migrény niektorí pacienti dokonca udávajú, že vidia takzvanú auru. Ide o neurologický príznak, ktorým môže byť zlé videnie, zmätenosť, brnenie či zhoršené vyjadrovanie.

 

Podceňované spúšťače

Ako pri každej chorobe, aj pri migréne treba najskôr zisťovať možné spúšťače. Pri tejto diagnóze zohráva veľkú úlohu životospráva. Ak ste príliš často vystavený stresovým situáciám, vaše svalstvo sa často napína a to má za následok ihneď bolesť hlavy. Ďalšou častou príčinou býva aj neliečený zvýšený krvný tlak či boľavé zuby. Nenechávajte teda nič na náhodu a nezanedbávajte preventívne prehliadky, ktorými môžete predísť mnohým zdravotným problémom.

 

So stresom sa taktiež spája zlý a nedostatočný spánok. Aj v tomto prípade platí, že za správnymi návykmi je schovaný úspešný cieľ. Myslite preto na pravidelné časy vstávania a zaspávania a dožičte vášmu telu zaslúžený oddych – vypnite elektroniku a telefón nechajte v inej miestnosti, zatemnite okná a sledovanie televízie či mobilu ukončite minimálne hodinu pred spánkom. Čo sa týka príjmu potravín a nápojov, ani v tomto prípade to nebude inak. Je potrebné telu dožičiť najmä prísun zdravých jedál. Alkohol, čokoláda, plesňové syry alebo nadbytok citrusov môže spôsobiť častú bolesť hlavy.

 

Domáca lekárnička a babské rady

Ak vás prepadne náhla bolesť hlavy, pomôcť môžu aj neoceniteľné babské recepty. Účinnou domácou receptúrou býva namočená vreckovka v mušte či jablčnom octe. Skvelou pomocou môže byť aj šťava z citrónu alebo potieranie spánkov esenciálnymi olejmi z levandule, mäty, harmančeka alebo materinej dúšky. V prípade, že ste zástancom rýchlej pomoci vo forme liekov, siahnuť môžete po paralene, panadole extra rapid, migralgine alebo ataralgine.

 

Návšteva lekára

Aj keď je migréna a bolesť hlavy častým ochorením, môže nastať závažný stav, kedy je potrebná rýchla lekárska pomoc. V prípade, že bolesť hlavy je neznesiteľná, cítite ostrú až bodavú bolesť, utrpeli ste silný úder hlavy, pociťujete tŕpnutie alebo ochrnutie, máte problém s vyjadrovaním a rečou alebo často zvraciate, odborná liečba je nevyhnutná.