Spoločným medzinárodným symbolom informovanosti o problematike HIV a AIDS je červená stužka

Spoločným medzinárodným symbolom informovanosti o problematike HIV a AIDS je červená stužka

"Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v Slovenskej republike od roku 1985 do 30.6.2022 bolo registrovaných u občanov aj cudzincov spolu 1452 prípadov infekcie HIV. U 143 osôb prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenaných bolo 90 úmrtí ľudí s HIV. (z toho 67 v štádiu AIDS)“ 

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

 

Čo znamená názov HIV/AIDS a aký je medzi nimi rozdiel?

Všetci sme už o tejto zákernej chorobe počuli, no mnohí v nej stále nemáme jasno. Skrátený názov HIV je odvodený od anglického názvu Human Immunodeficiency Virus, čo znamená, že ide o vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Po agresívnom napadnutí ľudských buniek sa imunitný systém človeka oslabuje a pomaly dochádza k jeho preťaženiu a následnému kolapsu. Netrvá dlho a v organizme prepukne choroba so známym pomenovaním AIDS. V tomto prípade sa jedná o syndróm získaného zlyhania imunity, ktorý má za následok neschopnosť brániť sa pred HIV vírusom a inými infekciami.

Prenos vírusu HIV

Vírus sa zvyčajne prenáša najmä pri nechránenom pohlavnom akte, pričom ide vo veľkej miere o homosexuálny styk. V niektorých prípadoch sa však môže HIV preniesť aj pri transfúzii krvi. Vo všeobecnosti platí, že sa vírus spravidla prenáša telesnými tekutinami ako krv, spermie, pošvový sekrét či materské mlieko. Je veľmi dôležité podotknúť, že vírus nie je možné prenášať dotykom, spoločným užívaním predmetov či delením sa o potraviny a nápoje. Do osobitnej skupiny patria užívatelia drog, ktorí používajú spoločné injekčné striekačky.

Príznaky HIV/AIDS

Pokým choroba v organizme človeka úplne neprepukne, prvé príznaky infekcie sú ľahko zameniteľné s obyčajným chrípkovým ochorením. Nakazený môže mať horúčku, zimnicu, pociťovať bolesť svalov a kĺbov. Taktiež nie je vylúčené silné potenie v noci, kašeľ, úbytok váhy či silná únava. Častokrát sú však symptómy natoľko slabé, že si ich prítomnosť ľudia vôbec nevšimnú alebo ich nepovažujú za dôležité. Mohli by sme povedať, že ide o prvotnú fázu choroby, ktorá je síce „neviditeľná“, no najviac infekčná. 

Príznaky sa u nakazených môžu zhoršovať v priemere za 10 – 11 rokov po nakazení. Rýchlosť, akou ochorenie AIDS bude napádať organizmus nakazeného závisí od mnohých faktorov, akým je jeho životný štýl, výživa či celková obranyschopnosť. Druhá fáza ochorenia tak trvá u každého chorého človeka individuálne. V prípade, že je choroba odhalená skôr a pacientovi sú naordinované lieky, tretia fáza choroby nemusí ani nastať. Bez vhodných medikamentov sa však posledná fáza choroby končí silnými symptómami a prepuká vo veľkom AIDS. S tým sa začína náchylnosť na oportunistické infekcie a taktiež nádorové ochorenia.

HIV testovanie

Ak máte podozrenie, že ste infikovaný vírusom, existuje niekoľko testov, na základe ktorých zistíte výsledok v deň testovania. Na výber máte laboratórny test z krvi, ktorý je síce pomalý, no HIV odhalí skôr a navyše pomôže určiť hladinu vírusu v krvi. Taktiež môžete využiť rapídne antigénne a protilátkové testy, ktoré sa aplikujú v ústach a výsledky sú určené do 30 minút od použitia.

V čom spočíva správna prevencia?

1. Základom je bezpečný pohlavný styk. Používaním kondómov znižujete riziko

prenosu pohlavných chorôb na minimum.

2. Ak sa človek ešte s vírusom nestretol, je v určitých prípadoch možné požiadať o preventívne

užívanie antivirotík (PrEP).

Dôležitým krokom je aj preventívne testovanie, ktoré je vhodné pre ľudí s viacerými

sexuálnymi partnermi či pre užívateľov drog, ktorí využívali spoločnú injekčnú striekačku.

3. V prípade, že ste boli v rizikovom kontakte s HIV nakazeným, využite lieky (PEP), ktoré sú

predurčené na ochranu organizmu proti nežiadúcemu šíreniu vírusu v tele. O PEP môžete

požiadať priamo na infekčných klinikách.

 

Zdroje článku:

HIV – HIV & AIDS (hivaids.sk)

What Are HIV and AIDS? | HIV.gov

Výskyt HIV infekcie v Slovenskej republike k 30.6. 2022 (uvzsr.sk)