Je očkovanie proti chrípke skutočne nebezpečné a čo to vlastne chrípka je? Prečítajte si v článku od MUDr. Alexandra Mamová

Je očkovanie proti chrípke skutočne nebezpečné a čo to vlastne chrípka je? Prečítajte si v článku od MUDr. Alexandra Mamová

Sézonu chrípky tu máme opäť a prejsť si ňou nie je nič príjemné. MUDr. Alexandra Mamová je slovenská lekárka, ktorá si ešte pred narodením dvojičiek Ninky a Elišky splnila medicínsky sen. Ako mladá lekárka sa niekoľkokrát zúčastnila humanitárnych projektov v Keni, Etiópii a Južnom Sudáne, kde okrem iného pomáhala privádzať deti na svet. Momentálne pracuje na gynekologicko-pôrodníckej klinike a venuje sa blogovaniu na svojom blogu @doubletrouble.

Čas dažďa, nekonečnej tmy a teplého čaju pri sviečkach milujeme. No je to aj čas, kedy sa nám pomaly ale isto míňajú zásoby vitamínu D a sme náchylnejší na všetky možné vírusové a bakteriálne ochorenia. Vedeli ste, že zásoba vitamínu D, ktorú si v lete vytvoríte, vydrží iba dva mesiace? Spolu s podporou imunity výživovými doplnkami je preto čas zamyslieť sa aj nad tým, či sa nedáme očkovať proti chrípke.

V prvom rade si však musíme objasniť, čo to vlastne tá chrípka je. Chrípka nie je

prechladnutie. Je to vírusové ochorenie, ktoré môže ako prechladnutie vyzerať, ale obvykle sa cítite oveľa horšie ako pri obyčajnom prechladnutí (toto neplatí pre vašich mužov, tí zomierajú už na nádchu).

A viete, aká chrípka je najhoršia? Predsa tá prechodená.

Vírus chrípky má takú vlastnosť, že dokáže oslabiť imunitu na dlhé obdobie a neliečená chrípka môže spôsobiť zápal srdcového svalu, zápal pľúc a spustiť autoimunitné ochorenia. Toto riziko je ešte vyššie ak ste tehotná, máte nejakú autoimunitnú chorobu, astmu, pre malé deti a starých ľudí, ktorí na komplikácie chrípky aj zomierajú.

Tiež to však neznamená, že ak sa dáte zaočkovať, ochráni vás to pred všetkými vírusmi, prechladnutiami a bakteriálnymi infekciami a zostanete celú zimu zdraví. Môže sa stať, že budete chorí, no chrípka to veľmi pravdepodobne nebude. A ak áno, zvykne mať oveľa miernejší priebeh a hlavne vám nehrozia smrteľné komplikácie. Dlho som uvažovala, či sa na chrípku mám dať očkovať. Douvažovala som presne minulý rok v marci, keď ma chrípka skolila na celý mesiac a nebola som schopná ani stáť na nohách. V tej chvíli som vedela, že podobne hnusnú chorobu už mať nechcem. Na jeseň som sa preto začala intenzívne zaujímať o dostupné očkovacie látky. A vlastne aj preto vám píšem tento článok, aby ste vedeli, aké máte možnosti.

K dispozícii sú momentálne dve štvorvalentné vakcíny. Jedna sa volá Vaxigrip tetra a druhá Influvac Tetra. Obe spĺňajú odporúčania WHO - Svetová zdravotnícka organizácia na tento rok.

Influvac tetra je štvorvalentná vakcína, čo znamená, že bojuje proti 4 kmeňom chrípky a táto vakcína obsahuje iba inaktivované povrchové antigény. Je vhodná pre deti od troch rokov, dospelých, aj tehotné a dojčiace ženy.

Vaxigrip tetra je takisto štvorvalentná vakcína, obsahuje štiepený vírus, ktorý je inaktivovaný. Táto vakcína je vhodná aj pre deti už od 6 mesiacov a účinok vakcíny nastupuje o dva až tri týždne po podaní.

Pred očkovaním však vždy navštívte svojho lekára a poraďte sa s ním o najlepšej vakcíne pre vás. Obe vakcíny však pre vás nie sú vhodné, ak máte alergiu na vajíčka, vtedy by ste sa očkovať nemali dať. Tieto konkrétne môžu obsahovať stopy vajíčok.

Očkovaciu látku vám môže predpísať obvodný doktor, ak ste tehotná, tak aj gynekológ. Okrem toho mám pre vás super správu - všetky tri poisťovne sa rozhodli tento rok plne hradiť očkovanie proti chrípke, takže zaň nič nedoplácate. A ešte lepšia správa je, že vakcíny sú už konečne v lekárňach dostupné.

Očkovanie proti chrípke je bezpečné, má minimum nežiadúcich účinkov a je účinné. Imunita po ňom trvá pol roka až rok a preto je dôležité sa dať očkovať každý rok. Druhý dôvod, prečo by sme mali každý rok podstúpiť očkovanie je ten, že kmene sa môžu meniť a preto aj vo vakcínach sa každoročne kmene chrípky prispôsobujú aktuálnej epidemiologickej situácii. Posledným dôvodom, prečo by ste sa mali nechať očkovať je to, že ak vás chrípka minie, ušetríte na liekoch na teplotu, kašeľ, spreji do nosa a prípravkoch na podporu imunity. A to môže byť aj celkom slušná čiastka.

Na záver: Ak už ochoriete či na chrípku, alebo na iné vírusové ochorenie, mám pre vás niekoľko rád, ktoré by som bola rada, ak by ste si vzali k srdcu:

1. Každú vírusovú (aj baktériovú) infekciu vždy vyležte. Vaše telo oslabené infekciou je ideálnym kandidátom na ďalšie ochorenia, infekcie aj autoimunitné choroby. Nenahraditeľných sú plné cintoríny.

 

2. Pri každej vírusovej infekcii nezabudnite na prísun vitamínov, minerálov a látok podporujúcich imunitu, ako imunoglukány, kolostrum, echinaceu.

 

3. Inhalácia byliniek alebo esenciálnych olejov môže byť dobrý spôsob, ako zmierniť príznaky ochorenia.

 

4. Ak ste chorí, vyhnite sa alkoholu, zbytočne zaťažujete organizmus a pečeň. Platí trojnásobne ak si dávate na teplotu paracetamol. Žiadne „vypálenie červa“ vám nepomôže.

 

5. Teploty a vírusové infekcie nepatria na urgentné príjmy nemocníc. Urgentné príjmy slúžia na život ohrozujúce stavy, ak sa cítite veľmi zle, navštívte svojho obvodného lekára, ktorý určí ďalší postup a liečbu.

 

MUDr. Alexandra Mamová

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Keď pocítime oslabenie organizmu, tak ho posilnime