Jeseň na tanieri pre vaše zdravie

Jeseň na tanieri pre vaše zdravie

Dostupnosť plodín v obchodných reťazcoch nám dovoľuje siahnuť po ovocí a zelenine od výmyslu sveta v ktoromkoľvek ročnom období. Ľudský organizmus však potrebuje v každom období niečo iné. Telu by sme mali ponúknuť vitamíny a živiny, ktoré sú v danom čase prirodzene dostupné. Práve teraz máme sezónu jabĺk, hrušiek a niekde stále aj hrozna.

Viete, ako blahodárne pôsobia na naše zdravie?

Odborníci pripomínajú, že každý deň by sme mali “pochrúmať” aspoň dve porcie ovocia. Najlepšie ho trávi na desiatu a olovrant. Pokiaľ možno domáce ovocie vám posilní imunitu a budete lepšie odolávať sezónnym vírusom. Čo tak s prevenciou začať hneď?

 

HYPOALERGÉNNE HRUŠKY

Ak túžite po optimálnej hmotnosti a chcete zefektívniť vašu redukčnú diétu, doprajte si aspoň jednu hrušku denne. Je veľmi bohatá na vlákninu, ktorá z tela odvádza prebytočné tekutiny, okrem iného vám dodá pocit sýtosti na dlhší čas, a vy tak po obede nebudete chcieť vyjesť celú čokoládu. J

Pre deti sú hrušky tiež bezpečným ovocím. Môže za to minimálny podiel alergénov, preto pri optimálnom množstve nehrozí vyrážka či bolesti bruška. Stačí ju roztlačiť do piškótiek a zdravá desiata je na svete.

 

NA OBLIČKY AJ ÚNAVU

Nezaostáva ani hrozno - či už biele alebo červené. Oba druhy v sebe nesú svoje pozitívne vlastnosti, prečo po nich siahnuť aspoň raz do roka.

Jesenné upratovanie si zaslúži aj vaše telo a hrozno je preňho to pravé. Červené hrozno má antibakteriálne účinky a bojuje proti vírusom a iným infekciám. Účinne čistí krv aj orgány. Jediné, na čo si treba dať pozor, je zvýšený obsah cukru. Diabetici - opatrne.

 

JABLKO AKO PREVENCIA RAKOVINY

Čím ďalej, tým viac upadá obľuba jabĺk a hrušiek. Dôvodom je fakt, že na náš trh sa dostáva veľké množstvo exotického ovocia, ktoré nás láka najmä svojou nevšednosťou. Významovo a výživovo však zaostávajú.

Jablká napríklad prečisťujú organizmus, urýchľujú trávenie a sú tak priam výnimočnou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Ak vás v práci vytočí šéf, dajte si jablko. Ovplyvňuje aj nervový systém a niekedy dokonca postačí aj jeho vôňa.

Určite nám dáte za pravdu, že privoňať si k jablkovému koláču je ako sa na chvíľu ocitnúť v detstve.