Burina, ktorá pomáha ľuďom. Počuli ste už o zázračných účinkoch žihľavy pre naše zdravie?

Burina, ktorá pomáha ľuďom. Počuli ste už o zázračných účinkoch žihľavy pre naše zdravie?

Pre niekoho burina, pre iných liek. O blahodarných účinkoch pŕhľavy dvojdomej vedeli už starí Rimania a vy si teraz tiež možno rozmyslíte, či ju vykosíte alebo využijete pre svoje zdravie.

Ľudí znepríjemňuje pŕhlením jemnými chĺpkami na listoch. Ak ju však ponoríme do horúcej vody alebo pošliapeme, svoje „pálivé“ účinky stráca. Preto so zberom nečakajte - najlepšie je pŕhľavu zbierať na jar a v lete.

Je liečivá a jej silu využívali už naše staré mamy. Oddávna sa pŕhľava pridáva aj domácim zvieratám, lebo podporuje imunitu aj rast. Ľudia z nej rôzne pokrmy a prílohy, ako pŕhľavové polievky, čerstvé šaláty, či špenáty, čo príjemne osviežia a sú zdravé.

Pŕhľava má vysoký obsah vitamínu „C“, pije sa vo forme čaju, ktorý sa pripravuje z listov. Jedna kopcovitá čajová lyžička žihľavy na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa pol minúty stáť, precedí sa a čaj sa pije po dúškoch neosladený.

Liečivá burina

Žihľava pôsobí protialergicky a protizápalovo a okrem iného pomáha pri tvorbe červených krviniek, pri anémii, zastavuje krvácanie. Je účinným antireumatikom, upravuje metabolizmus, znižuje hladinu cukru v krvi, preto je veľmi vhodná pre diabetikov a pôsobí na kardiovaskulárny systém. Kto má problémy s funckiou pečene, je veľkým pomocníkom, pretože pôsobí očisťujúco. Mimo použitia v kuchyni jej výluh pridajte aj do šampónu - podporí rast vlasov a zabraňuje proti ich vypadávaniu.

DETOX

Čerstvé mladé výhonky pŕhľavy sú vhodné na kúru prečisťujúcu organizmus, pri ktorej sa vypijú denne 2 litre čaju. Jedna hrsť čerstvých pŕhľavových výhonov na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa pol minúty stáť, precedí sa a pije sa po dúškoch. Listy a korene vylúhované v olivovom oleji sa používajú na liečenie rán a popálenín. Odvar z koreňa, vňate a najmä zo semien utišuje krvácanie. Žihľavu netreba zatracovať, má oveľa viac vlastností, pre ktoré sa jej môže človek iba pokloniť. Nájdite si k nej cestu a spojte jej zber s krásnou vychádzkou do prírody.