Cestovanie s deťmi - na čo nezabudnúť a čo treba pribaliť do lekárničky

Cestovanie s deťmi - na čo nezabudnúť a čo treba pribaliť do lekárničky

Obdobie letných dovoleniek, predĺžených víkendov a výletov sa pomaly začína a mnoho rodičov najmä mladších detí uvažuje, či už je vhodný čas na to, aby svoje dobrodružstvá zažívali aj so svojimi ratolesťami. Predstava dovolenky môže naháňať strach z toho, či to dieťa zvládne a či sa to vôbec oplatí. Hoci je dôležité zdôrazniť, že dovolenka s deťmi si vyžaduje viac príprav a plánovania, ktoré na “dospeláckych” výletoch niekedy podceníme, spoločné zážitky celú rodinu určite obohatia a budú stáť za to.

Od kedy je cestovanie s deťmi vhodné?

Určiť vek, od kedy je už vhodné vydať sa s vašim bábätkom na cesty je individuálne, závisí to od povahy, no najmä zdravia vášho dieťatka. Vo všeobecnosti sa na dlhšie cesty autom môžete vybrať s bábätkom od troch mesiacov, treba však rátať s tým, že počas cesty bude vhodné urobiť niekoľko dlhších prestávok. Na dovolenku lietadlom je tiež vhodný vek od troch mesiacov, minimálne vtedy, keď má za sebou prvé povinné očkovanie. Pre takéto male dieťa je však let dosť veľkou záťažou, od klimatizácie na letiskách aj v samotných lietadlách, cez zmenu tlaku počas letu až po množstvo ľudí, s ktorými sa dostane do kontaktu. V prípade, že sa pre letnú dovolenku s leteckou dopravou rozhodnete, skúste na začiatok určite zvoliť kratšie lety do destinácií, kde bábätko nebude prežívať priveľké teplotné šoky. Vo všeobecnosti sa let do exotických krajín s deťmi do dvoch rokov neodporúča. Toto dobrodružstvo si celá rodinka určite viac užije, keď bude dieťatko staršie a bude mať vybudovanú väčšiu imunitu. V každom prípade sa ešte pred plánovaním dovolenky poraďte so svojim pediatrom a dajte na jeho rady.

Aké lieky vziať so sebou

Pred dovolenkou s malým dieťaťom určite netreba panikáriť a v hlave si predstavovať najhoršie možné katastrofické scenáre, treba však rozumne predvídať, čo všetko vás môže postretnúť a pripraviť na to svoju cestovnú lekárničku. Hádam nikomu netreba pripomínať, že na dovolenku dieťatku pribalíme všetky lieky, ktoré aktuálne užíva. Myslite na všetky alergie, ktoré dieťa má, hoci je nepravdepodobné, že by sa s daným alergénom mohlo počas dovolenky dostať do kontaktu, rovnako to platí aj pri liekoch na astmu aj mimo astmatického obdobia. Okrem toho sa treba poistiť i liečivami “pre každý prípad”.

Do základnej výbavy určite patria lieky proti zvýšenej teplote, ktorá sa pri dlhšom pobyte na slnku môže prejaviť. Pri výbere vhodných liekov sa poraďte so svojim lekárnikom, pri menších deťom sa odporúča pribaliť nielen tablety či sirup, ale aj čípky do zadočku, v prípade, že bude dieťa odmietať jesť, čo je pri úpaloch bežné. Predchádzať úpalom a zvýšenej teplote skúste pravidelným doplňovaním tekutín. Častou komplikáciou bývajú problémy s hnačkou či zápchou, ktoré môže zmena prostredia a stravy priniesť (a nielen tým najmenším). Pripravte sa na ne liekmi, ktoré bežne používate doma, pribaliť skúste i rehydračné roztoky či probiotiká. Pri ťažších a dlhotrvajúcich hnačkách či vracaní sa však neváhajte poradiť s lekárom, hrozí totiž riziko dehydrácie. Klimatizácia zas môže spôsobiť kašeľ a bolesti hrdla, ale nezriedka aj bolesti očí či uší, k čomu vám tiež postačia voľnopredajné lieky a kvapky – v prípade akýchkoľvek komplikácií však treba vyhľadať lekára.

Pri pobyte na slnku treba venovať veľkú pozornosť ochrane detskej pokožky, nešetrite teda ochranným krémom s vysokým UV faktorom. Na prípadné popáleniny môžete použiť chladivé gély, ktoré kúpite v lekárni. Okrem ochrany kože nezabúdajte na slnku ani na ochranu očí a zadovážte pre svoje dieťa kvalitné slnečné okuliare, rovnako dbajte aj na pokrývku hlavy, nielen na priamom slnku, ale aj v tieni.

Dobré je pripraviť sa aj na možnosť drobných poranení, porezaní či uštipnutí, buďte preto vybavení leukoplastmi a obväzmi, dezinfekciou či prostriedkom na zastavenie krvácania. Myslite na repelenty, ktoré pri pobyte v prírode odpudia dotieravý hmyz, ale aj na krémy na zmiernenie opuchov po uštipnutí. 

Buďte informovaní

Okrem toho, že si kufor vybavíte potrebnou zásobou liekov, zásobte sa aj potrebnými informáciami. Zistite si, aké zdravotné vybavenie sa nachádza v destinácii ešte pred tým, než sa tam vyberiete. Pred dovolenkou si zistite, kde môžete nájsť hotelového lekára či najbližšiu lekáreň. V telefóne si nezabudnite uložiť číslo na vášho pediatra či iných lekárov, ktoré dieťa navštevuje, s ktorými by ste v prípade potreby mohli prekonzultovať prípadné ťažkosti, zistite si aj čísla prvej pomoci a rýchlej zdravotnej služby v krajine, v ktorej sa chystáte dovolenkovať. Samozrejmosťou je zdravotné poistenie a krajinách EÚ Európsky preukaz zdravotného poistenia.

Dovolenka s deťmi nemusí byť pre vás zbytočným stresom, ak budete na ňu vopred dôkladne pripravení a nebudete riskovať. Veríme, že sa vám podarí užiť si ju čo najlepšie, v zdraví a s množstvom šťastných spomienok.

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Prečo potrebujú bábätká vitamín D?