Čo jesť, keď nemáme pocit hladu?

Čo jesť, keď nemáme pocit hladu?

Keď dostaneme chrípku, jedinou a pravou liečbou je odpočinok a čas. Neexistuje žiadne jedlo ani nápoj, ktorý odrazu čarovne zapôsobí a príznaky ochorenia rázom zmiznú. Ale musíme sa uistiť, že zostávame správne hydratovaní a konzumujeme potraviny bohaté na živiny, ktoré nám pomôžu zabezpečiť, aby sme sa necítili ešte horšie. Práve správna voľba potravín nám môže uľahčiť nepríjemné pocity z chrípky a postaviť nás opäť na nohy, a to oveľa, oveľa rýchlejšie.


Elektrolytické nápoje

„Zostať hydratovaný je pri chrípke tou najdôležitejšou vecou, hlavne ak máte horúčku a potíte sa alebo máte problémy s udržiavaním potravy" hovorí odborníčka na výživu z Denveru Jessica Crandallová, RDN, hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky. „Pitie dostatku vody je najjednoduchším riešením, ale pridanie športového nápoja alebo kokosovej vody bohatej na elektrolyty do vášho pitného režimu vám pomôže zaručiť, že doplňujete sodík, draslík a tekutiny.“


Ochutený nápoj môže byť lákavejší ako čistá voda a môže nás povzbudiť, aby sme pili viac. Odborníci na výživu často odporúčajú sladké športové nápoje pre ľudí, ktorí nevyužívajú veľa energie pri práci a necítia sa na konzumáciu pevných potravín, pretože ide o najjednoduchší spôsob, ako do tela dostať potrebné kalórie.

 

Zelený čaj

Ďalší spôsob, ako zostať hydratovaný je pitie teplého čaju. \"Chrípka zvyčajne zasahuje do  horných dýchacích ciest, takže pitie teplých alebo horúcich tekutín ich môže pomôcť otvoriť,\" hovorí Rena Zelig, RDN, asistentka výživy vied na Rutgers University. Zelig odporúča zelený čaj, ktorý je bohatý na antioxidanty. Tiež radí pridať trochu medu, ktorý môže pomôcť utíšiť bolesť hrdla a zmierniť kašeľ.

 

Kuracia rezancová polievka

Práve táto polievka vynikajúco prospieva liečbe chrípky, a pritom nejde o žiaden žart alebo marketingový výmysel. Slaný vývar pomáha hydratovať a nahradiť stratené minerály ako napríklad sodík, hovorí Zelig. Zelenina v polievke zas poskytuje potrebné vitamíny a minerály. Kuracie mäso samo o sebe obsahuje bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rýchlejšie uzdravenie. Niektorí vedci dokonca naznačujú, že aromatické zložky slepačieho vývaru môžu uvoľniť hlien a upchatý nos, hovorí Zelig. Ďalší výskum tiež ukázal, že kuracia polievka pomáha efektívnejšie bojovať proti infekciám.

 

Fazuľa alebo hrášok

Samozrejme, kuracie mäso nie je jediná možnosť ako získať do tela zdravé bielkoviny. Niekedy, keď sme chorí, nemáme náladu a energiu na to, aby sme stáli pri sporáku a varili kuracie prsia. V tomto prípade, ako náhradu bielkovín v alternatívnej forme môže poskytnúť proteínový nápoj alebo chutnejší potravinový zdroj, ako napríklad fazuľa či hrach. Ale ako všetci dobre vieme, tieto strukoviny sa nám môžu zdať na prvý pohľad veľmi ťažko stráviteľné. Avšak týmto problémom predídete správnou tepelnou úpravou.

 

Farebné ovocie a zelenina

Je veľmi dôležité jesť rôzne antioxidanty, aj keď sme zdraví, na ochranu proti chronickým chorobám. Ale keď sme chorí a náš imunitný systém je ohrozený, je dôležité zvýšiť príjem zeleniny a ovocia. Vieme však, že antioxidanty zohrávajú podstatnú úlohu v udržiavaní zdravia a posilnenia imunitného systému.

 

Zázvor

Potraviny alebo nápoje vyrobené zo zázvoru môžu tiež zmierniť žalúdočné problémy spojené s chrípkou. Výskum naznačuje, že koreň ďumbiera je účinný proti nevoľnosti. Avšak, keď už hovoríme o nevoľnosti, nemyslíme tým prirodzenú tehotenskú nevoľnosť!

 

Zdroj: http://www.health.com/cold-flu-sinus/what-to-eat-during-flu#best-foods-flu