Koniec papierových predpisov od lekára?

Koniec papierových predpisov od lekára?

Slovensko sa malým krokom posunulo vpred smerom k západným štandardom. V dobe, keď už dávno vo viacerých oblastiach vládnu digitálne médiá, sa konečne zbavíme ďalších papierov. Od januára 2018 sa má totiž naostro spustiť systém elektronického zdravotníctva eHealth. Lekárom aj lekárňam odbudne zákonná povinnosť viesť papierovú dokumentáciu súbežne s elektronickou. Možnosť „predpisu na papier“ zostane zachovaná len pre výnimočné prípady, alebo ak na tom bude trvať pacient.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová potvrdila, že namiesto neho lekárne po novom dostanú váš elektronický predpis priamo od lekára. Lekárnici vám vydajú lieky na základe údajov z integrovanej elektronickej databázy eHealth. Navrhované zmeny zachytáva novela zákona o zdravotnej starostlivosti. Tú však ešte musí prerokovať vláda aj parlament. 

Elektronický recept nie je na Slovensku novinka

Možno vás prekvapí skutočnosť, že elektronický recept existoval aj doteraz. Poisťovňa Dôvera ho začlenila do svojho systému už pred približne 3 rokmi. V súčasnosti nabehla na obdobný systém i Všeobecná zdravotná poisťovňa. Dobrou správou je, že už od októbra tohto roka neplatia poistenci našej najväčšej zdravotnej poisťovne poplatok 17 centov za elektronický recept uplatnený v zapojených lekárňach. Obdobne, zdravotná poisťovňa Dôvera plánuje spätne kompenzovať svojim poistencom paušálne poplatky, ktoré títo v minulosti zaplatili za elektronické recepty.

Čo je vlastne systém elektronického zdravotníctva?

Systém elektronického zdravotníctva má umožniť jednoduchšie a rýchlejšie prepojenie a výmenu informácií medzi ambulanciami navzájom aj lekárňami. To isté má platiť aj pri výmenných lístkoch. Po novom si vás lekárne či špecializované ambulancie nájdu len podľa rodného čísla, prípadne elektronického občianskeho preukazu (ak ho už vlastníte). Uvidia tak, aké lieky užívate, aké choroby ste prekonali, či a ako dlho ste boli hospitalizovaní. Do svojho osobného elektronického zdravotného záznamu budete môcť nahliadnuť aj z pohodlia domova, podobne ako keď sa prihlasujete do svojho online bankového účtu.

Sme na to pripravení?

Podľa šéfa Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa sú „všetky lekárne na tento systém pripravené“. Otázne je, do akej miery sa pripravenosť týka ambulancii lekárov. Minister Drucker sa s pochopením vyjadril, že na tento systém sa zrejme nepodarí prejsť všetkým ambulanciám bez problémov. Zastáva však názor, že eHealth prispeje k efektívnejšiemu predpisovaniu liekov a takisto pomôže zabrániť duplicitným vyšetreniam. Mnohé ambulancie sa však odvolávajú na nedostatok informácií a nákladnosť. Marián Šóth z Asociácie súkromných lekárov uviedol, že v tejto chvíli nemajú z ministerstva presne stanovené fázy spustenia povinnosti. „Čakáme na konkrétne procesy zavádzania“, zakončil. Podľa týchto vyjadrení bezproblémové fungovanie systému elektronického zdravotníctva znie skôr ako dlhodobá vízia. Počkajme si teda na realitu v januári 2018.

Zdroj: Hospodárske noviny, TASR, TREND, VZP, Dôvera