Ako sa zbaviť zápalov a plesní bez užívania antibiotík

Ako sa zbaviť zápalov a plesní bez užívania antibiotík

Antibiotikám vďačí ľudstvo za veľa. Môžeme len špekulovať, ako by vyzeral dnešný svet, keby si Alexander Fleming po návrate z dovolenky nevšimol, že v neumytej miske s kultiváciami sa vytvorila pleseň, ktorá sa stala smrteľnou posteľou pre baktérie. Užívanie antibiotík má však i obrátenú stránku v podobe mykóz a zníženej imunity v prípade častého užívania. Frekventované užívanie antibiotík taktiež vedie k zvýšenej rezistencii tela, kde pacient zrazu zistí, že jeho „obvyklé“ tabletky nezaberajú. Existuje teda nejaká alternatíva?

Určite viete, že cesnak sa považuje za silné prírodné antibiotikum. Vedeli ste však, že jedným z najsilnejších prírodných antibiotík je práve oreganový olej?

Dezinfekčné a antibakteriálne účinky tohto esenciálneho oleja boli známe už v starovekom Grécku, kde sa používal na liečbu bakteriálnych zápalov kože a pri ochrane jedla pred baktériami. 

Oreganový olej obsahuje najmä esenciálne oleje (carvacrol, thymol, borneol), kyselinu rozmarínovú, terpenoidy, steroly, vitamíny A a C, ako aj flavonoidy. Hlavná zložka carvacrol funguje ako prirodzený zabijak baktérií, vírusov, infekcií, mikróbov a parazitov. Efektívne účinky boli preukázané proti Candide albicans, plesniam, rade baktérií typu Staphylococcus, Salmonelle, E.coli, Listérii a tiež Kampylobakterovi, Klebsielle, Giardii a Pseudomonasovi.

V prípadoch kvasinkových ochorení je dokonca lepší ako antibiotikum, a to už pri nízkych dávkach. Oreganový olej si dokonca vie poradiť aj s radou baktérií Staphylococcus, v niektorých prípadoch je preto  hlavnou zbraňou v boji proti baktériám rezistentným voči klasickej antibiotickej liečbe. Účinne však pomáha aj pri liečbe chronických kožných ochorení, akými sú cystické akné a ekzémy.

Jedným z jeho najvýznamnejším účinkov je však ochrana proti vírusovým ochoreniam. Oreganový olej totiž stimuluje produkciu a fungovanie bielych krviniek, ktoré sú našim prvým ochranným štítom. To znamená, že výrazne posilňuje odolnosť voči chrípke, osýpkam, ovčím kiahňam a iným chorobám prenášaným vírusmi.

Zaujímavé sú aj jeho protiparazitné účinky. Oreganový olej nielenže účinne likviduje vnútorné parazity v tele, ale pomáha aj pri externej aplikácii. Ak si ho natriete na kožu, odpudzuje vši, komáre, blchy či ploštice. Často ho preto nájdete aj ako zložku v repelentoch.

V neposlednom rade je potrebné spomenúť schopnosť oleja neutralizovať voľné radikály, čo spomaľuje proces starnutia a prispieva k ochrane tela pred vznikom určitých druhov rakoviny.  

Oreganový olej je vhodný na konzumáciu v podobe tabletiek alebo kvapiek. Pred použitím oleja vo forme kvapiek je však nevyhnuté zriediť ho s olivovým olejom, aby ste sa vyhli prípadnému páleniu. Vďaka jeho antiseptickým účinkom je vhodný aj na vonkajšie použitie pri liečbe akné, štípancom od hmyzu, bradaviciach a pri liečbe plesní. Zriediť ho však musíte aj pri vonkajšej aplikácii. Nie všetky oleje na trhu majú rovnakú kvalitu a zloženie. Pred kúpou oleja si preto preverte jeho zloženie a recenzie užívateľov.

Pred užitím oleja si nezabudnite prečítať príbalový leták, stanovujúci dávkovanie oleja, ako i skupiny ľudí, pre ktorých olej nebude vhodný. V zásade by sa mu mali vyhnúť  tehotné a dojčiace ženy, deti do dvoch rokov, ľudia užívajúci lieky na zrážanie krvi a ľudia s alergiou na bylinky. Nezabúdajte, že oreganový olej je veľmi silnou liečivou látkou, a preto rozhodne neprekračujte odporúčané denné dávky. Pri správnom dávkovaní sa však nemáte čoho báť. Odmenou vám bude spoľahlivý pomocník v boji s vašimi pretrvávajúcimi zdravotnými ťažkosťami.