Pri predsavzatiach myslite na svoje zdravie

Pri predsavzatiach myslite na svoje zdravie

Začiatok roka pre mnohých otvára dvere k novému začiatku a rôznym zmenám, ktoré pozitívne ovplyvnia ich život.  Častokrát sa však stáva, že počiatočnú motiváciu vymení frustrácia zo zlyhania, čím sa všetky plány nadobro zmaria. Poradíme vám, ako si nastaviť vaše predsavzatia tak, aby boli dosiahnuteľné a prospešné najmä pre vaše psychické či fyzické zdravie.  

 

Príprava a flexibilita je dôležitá 

Na nové predsavzatia nie je nikdy neskoro, a preto je marec stále mesiacom, kedy si môžete vaše ciele začať plniť. Pri každom pláne je dôležitá stratégia a ani v tomto prípade tomu nie je inak. Nastavte si vaše predsavzatia tak, aby boli realistické a tým pádom aj splniteľné. Buďte k sebe tolerantní a nezabúdajte svoje ciele flexibilne meniť podľa aktuálnej situácie. Čo to znamená? Niekedy sa stane, že si nastavíme predsavzatia nad naše schopnosti a počas procesu zistíme, že nie sme schopní daný cieľ splniť tak, ako sme si predstavovali. Je to úplne prirodzené a dôležité je nezastaviť a napredovať vlastným tempom. Významný je každý posun vpred, a je preto potrebné sa za to aj náležite pochváliť a oceniť.  

 

Aké predsavzatia podporia vaše zdravie?  

Určite ste sa už stretli so známym výrokom “v zdravom tele zdravý duch.” Pravdupovediac, viac pravdy sa do tejto vety už zmestiť ani nemohlo. Je veľmi dôležité investovať čas a energiu do vášho zdravia, ktoré sa vám časom určite poďakuje. Nastavte si predsavzatia, ktoré podporia vašu psychiku a celkový organizmus. Poradíme vám pár zdravých tipov:  

 

Začnite od stravy 

Nerobte si starosti s diétami, ktoré vám prinesú len zbytočný stres, pochybnosti a chvíľkové stratené kilá. Stačí ak sa začnete pravidelne stravovať, zmenšíte si vaše porcie, ktoré budú obsahovať rozumný počet bielkovín, sacharidov a zdravých tukov a budete jesť 5-krát denne. Vyvarujte sa mastným, tučným jedlám a  bielemu pečivu. 

 

Obmedzte cukor  

Cukru sme chceli venovať osobitnú časť, pretože je veľkým a častým nepriateľom nášho zdravia. V prípade, že sa nedokážete vôbec zbaviť chuti na sladké, nahraďte biely rafinovaný cukor medom. Druhou alternatívou je aj ovocie, ktoré vám navyše poslúži ako dobrý prírodný doktor s plnou taškou kvalitných vitamínov. Stále bude platiť, že ak má organizmus všetky živiny, ktoré potrebuje, cukor si vyžadovať nebude.  

 

Spravte si z pohybu nové hobby 

Aj keď pohyb nie je vždy pre všetkých, je dôležité uvedomiť si jeho prínosné benefity pre ľudské telo. Ak vám nevyhovuje konkrétny druh športu, skúste si zaradiť dlhšie prechádzky do každodenného rituálu a dožičte si relax spojený s pohybom. Týmto spôsobom si viete dávať nové ciele a plniť každý týždeň dlhšie vzdialenosti. Výsledkom bude väčší príval energie, stabilná psychika, odreagovanie a možno aj zopár nižších čísel na váhe :-)  

 

Doprajte si kvalitný spánok  

Nedostatok spánku je jednou z hlavných príčin mnohých zdravotných problémov. Snažte sa dosiahnuť rituál pred spánkom, vďaka ktorému bude váš spánok kvalitnejší. Aspoň dve hodiny pred tým, ako si pôjdete ľahnúť, obmedzte úplne sledovanie zariadení, ktoré vyžarujú modré svetlo. Vypnite od okolitého ruchu, doprajte si pohodu a zaslúžený relax. Myslite taktiež na to, aby ste si vždy dopriali minimálne 7 hodín spánku a prispôsobte tomu váš večerný harmonogram.  

 

Dajte STOPku alkoholu a cigaretám  

Ide o stále opakovanú radu, ktorá je nanajvýš dôležitá. I keď môže ísť o veľmi zdĺhavý a náročný proces, výsledky stoja za to. Oba produkty sú nielenže návykové, ale pre zdravie človeka predstavujú silný toxický jed, ktorý spúšťa množstvo zdravotných problémov s nepríjemným koncom. Investujte radšej finančné prostriedky do vášho zdravia, ktoré sa vám viditeľne odvďačí.  

 

Nepodceňujte preventívne prehliadky   

Náš posledný tip je zároveň tým najpotrebnejším pre naše zdravie. Aj keď je doba uponáhľaná a čas investujeme do mnohých odvetví, zdravie by malo byť vždy na prvom mieste. Nezabúdajte na preventívne prehliadky, ktorými dokážete včas odhaliť mnohé závažné zdravotné problémy. Na aké prehliadky máte nárok?  

Dámy:

Všeobecný lekár - raz za 2 roky, v prípade darcu krvi raz za rok  

Zubár - raz za rok, tehotné ženy dvakrát za rok

Gynekológ - raz za rok 

Gastroenterológ - kolonoskopické vyšetrenie raz za 10 rokov v prípade, že máte viac ako 50 rokov 

 

Páni:

Všeobecný lekár - raz za 2 roky, v prípade darcu krvi raz za rok 

Zubár - raz za rok 

Urológ - muži nad 40 rokov 

Gastroenterológ - kolonoskopické vyšetrenie raz za 10 rokov v prípade, že máte viac ako 50 rokov 

              

Deti:

Pediater  

Zubár - preventívna prehliadka po dovŕšení 1. roku, od 18.roku dvakrát za rok