Častý zápal močových ciest: ako mu predchádzať?

Častý zápal močových ciest: ako mu predchádzať?

Bolestivé pocity pri močení sú prvým príznakom zápalu močových ciest. Spočiatku sa môže zdať, že ide o náhodný problém, ktorý rýchlo odíde - opak je však pravdou. Častokrát sa stáva, že zápal sa vráti znova a vo väčšej intenzite. Ako sa pred touto diagnózou chrániť a v čom spočíva liečba? 

 

Príčina infekcie močových ciest 

 

Určite ste sa už neraz stretli s vetou: „Neseď na tom, lebo prechladneš!“ Aj keď ide čiastočne o pravdu, hlavným dôvodom vzniku zápalu sú baktérie, ktoré sa najčastejšie nachádzajú pri konečníku. Tie sa dostanú cez močovú rúru do močového mechúra, kde sa začnú množiť. Dôsledný treba byť hlavne pri následnej liečbe, ktorá by sa nemala podceniť. Pri neriešení či nedoliečení problému môže infekcia postúpiť do obličiek a spôsobiť lokálnu infekciu.  

 

Nie je baktéria, ako baktéria 

Infekcia postihuje dve najhlavnejšie časti močových ciest. V prípade dolných močových ciest ide o zápal močového mechúra, známy aj ako cystitída. Ak sú ale postihnuté horné močové cesty, hovoríme o zápale obličiek, odborne nazývaný ako pyelonefritída. Oba zápaly bývajú spôsobené rôznymi baktériami, napr. Escherichia coli, Pseudomonas, Klebsiella a Proteus. Druhým dôvodom môžu byť sexuálne prenosné mikroorganizmi, akým je Chlamydia trachomatis, Mycoplasma alebo Ureaplasma. Ako sa už spomenuli vyššie, je nanajvýš dôležité aby bol zápal liečený, inak sa môže infekcia preniesť na obličky, semenníky či pošvu.   

 

 Typické príznaky zápalu močových ciest   

Medzi najčastejšie príznaky, ktoré sa objavujú patrí:  

  • bolestivé a časté močenie, 
  • pocit neúplného vyprázdnenia sa,   
  • bolesť v podbrušku, 
  • zvýšená únava a teplota, 
  • zakalený, zapáchajúci a krvavý moč. 

Ak máte podozrenie, že trpíte zápalom, môžete využiť rýchly domáci test, ktorý vám orientačne napovie či ide skutočne o infekciu. V prípade pozitívneho, ale aj negatívneho výsledku určite navštívte lekára, ktorý výsledok potvrdí alebo vyvráti.  

 

Liečba zápalu močových ciest 

 

V prípade pozitívneho výsledku vám lekár naordinuje antibiotickú liečbu s kľudovým režimom. Ak vám liečba nezaberie do 3 dní, na základe výsledkov kultivácie moču bude prediskutovaná iná a presnejšia liečba. Pri liečbe je samozrejmosťou dostatočný prísun vhodných tekutín, akými sú bylinné čaje a voda. Medzi najúčinnejšie doplnky a bylinky patrí: praslička roľná, zlatobyľ obyčajná, brezová šťava alebo brusnice. 

 

Ako diagnóze predchádzať? 

Na zápal močových ciest existuje zopár preventívnych rád. Medzi najčastejšie tipy patrí: 

  • každodenný prísun dostatočného množstva tekutín, 
  • kvalitná bavlnená bielizeň,  
  • nezadržiavanie močenia, 
  • močenie po každom pohlavnom styku, 
  • správne utieranie po stolici, 
  • bylinné čaje a doplnky pre zdravé močové cesty.