Starostlivosť o pokožku a vlasy v zime

Starostlivosť o pokožku a vlasy v zime

Ako vplýva chladné počasie na našu pleť a vlasy?  

Pleť 

Nízke teploty majú za následok spomalený prietok krvi najmä v oblastiach, ktoré nie sú chránené požadovanou vrstvou oblečenia. Ide najmä o pleť, ktorú silný mráz a vietor veľmi vysušujú. Náhle teplotné zmeny pokožku vyčerpávajú, čím dochádza k strate elasticity a jej následnému starnutiu. Zaťažujúce klimatické podmienky znižujú činnosť metabolizmu kože, ktorá potom produkuje menej kožného mazu. Tým sa stenčuje ochranná vrstva a regenerácia pleti sa postupne spomaľuje.  

Vlasy  

Zimné obdobie dáva zabrať aj vlasom a vlasovej pokožke. Nesprávna starostlivosť zväčša zapríčiňuje lámanie, vysúšanie, elektrizovanie či stratu sily a lesku vlasov. Pozornosť by sme mali venovať najmä vlasovej pokožke, ktorú silný mráz a striedanie teplôt vystavujú extrémnemu vysúšaniu. Práve potom nastáva nepríjemná situácia, keď musíme zápasiť s nadmerným pnutím, svrbením a veľkým výskytom lupín.  

 

Ako sa starať o pleť v zime?  

Zvoľte vhodné prípravky 

Prvým, veľmi dôležitým krokom, je správny výber pleťových prípravkov. Zvoľte si hutnejšie krémy, ktoré obsahujú antioxidanty a vysoký podiel hydratačnej zložky. Čím viac oleja krém obsahuje, tým účinnejšie zaberá proti strate vlhkosti. Využite taktiež aj prípravky obsahujúce aloe vera, bambucké maslo alebo kyselinu hyaluronovú, ktoré vašu pleť ešte viac vyživia a ochránia. Nezabúdajte ani na hydratačné masky, peelingy a zábaly.  

 

Ochrana pred slnkom je dôležitá 

Aj keď sa môže zdať, že chrániť pleť pred slnkom je počas zimy zbytočné, opak je pravdou. Zvoľte ochranný krém aspoň s faktorom 15. Vo vyšších nadmorských výškach, kde je slnečné žiarenie intenzívnejšie, zvoľte krém s UV filtrom.  

 

Nastavte si zdravotnú rutinu  

Chrániť svoju pleť môžete aj každodennými rituálmi, ktoré vám dopomôžu udržať zdravú pleť. Dodržujte pitný režim, prednosť dajte radšej čistej vode a bylinkovým čajom. Noste pri sebe vždy balzam na pery, ktorý ochráni vaše pery pred vysušením a popraskaním. Výhodou je mať na blízku aj rukavice, vďaka ktorým ostanú vaše ruky v teple a v bezpečí.  

 

Ako správne ochrániť vašu korunu krásy?  

Hydratácia je základ 

Prevažne v zimnom období platí, že o hydratáciu prichádzame najmä pri nosení čiapky. Preto je potrebné, aby ste si  zvolili voľnejšiu pokrývku hlavy z kvalitného materiálu. Pokúste sa vyhnúť aj zbytočnému spoteniu a zapareniu hlavy. Zložte si preto čiapku z hlavy vždy, keď je to možné. Snažte sa taktiež vyhýbať žehličkám, kulmám a fénom, ktoré vlasy maximálne zaťažujú a vysúšajú. Aj keď to zaberie dlhší čas, pokúste sa nechať vlasy prirodzene vyschnúť.  

 

Nevynechávajte pravidelné česanie  

Áno, čítate správne. Pravidelné a šetrné česanie kefou má skutočne benefity. Pomáha nielen odstraňovať odumreté bunky z pokožky hlavy, ale stimuluje aj prirodzený proces produkcie oleja. Navyše podporuje aj cirkuláciu krvi, čo zlepšuje kondíciu vlasov a lepší rast. Česaním prispievate k lesklejším a odolnejším vlasom, ktoré vonkajší vplyv len tak nezničí. 

 

Vyživujte vaše telo zvnútra  

Kvalitné vlasy nie sú len o správnej kozmetike. To, aká je vaša životospráva sa odzrkadľuje aj na akosti vašich vlasov. Aby boli vlasy zdravé, krásne a hydratované, vyživujte telo vhodnými vitamínmi. Ide najmä o:  

  • vitamín D (podporuje tvorbu keratínu), 

  • zinok (zodpovedá za tvorbu bielkovín), 

  • vitamín C (stará sa o syntézu kolagénu), 

  • železo (podieľa sa na tvorbe hemoglobínu), 

  • vitamín B (zlepšuje metabolizmus).