"Pracujete na bábätku"? Aj na tehotenstvo sa dá pripraviť!

"Pracujete na bábätku"? Aj na tehotenstvo sa dá pripraviť!

 

Budúci rodičia by sa mali venovať príprave na ich potomstvo ešte predtým, ako dôjde k “počatiu”. Viete ako najlepšie vytvoriť podmienky pre otehotnenie a vývoj plodu? So starostlivosťou odborníci odporúčajú začať aspoň 3 až 4 mesiace pred plánovaným počatím.

Na “to” treba dvoch

Nasledujúce riadky však nepatria len ženám - budúcim mamičkám, ale aj ich polovičkám. Muži zohrávajú pri počatí veľkú úlohu, preto je veľmi dôležité myslieť na zdravie aj mužského organizmu, z ktorého prichádza dôležitý materiál pre úspešné oplodnenie ženského vajíčka.

“Vývoj vajíčka trvá okolo 100 dní, mužské spermie majú cyklus okolo 70 dní kým dozrejú, a dostanú sa do ejakulátu. Obdobie troch mesiacov je preto dôležité u oboch,” píše sa v rozhovore pre časopis lekar.sk.

Odporúčame tiež navštíviť vášho lekára, ktorý vás oboznámi s vašim zdravotným stavom či prípadnými úskaliami tehotenstva - každý človek je individuálny, nezabúdajme na to. Je dobré preveriť absolvované očkovania či vyšetrenia, a tak minimalizovať riziká spojené s tehotenstvom.

Vysadenie ochrany ako je vnútromaternicové teliesko, pesar,  antikoncepcie vo forme injekcií či tabletiek je samozrejmá vec, ak ste na ceste za plánovaným tehotenstvom. Buďte trpezliví - po niektorých formách antikoncepcie môže otehotnenie trvať o niečo dlhšie - je to v poriadku - vždy sa poraďte s vašim lekárom o vašich obavách či postupe prerušenia. 

Strava a výživa ako základ pre správnu tvorbu buniek

Už len malou úpravou stravy sa dá veľa dosiahnuť -počas plánovania tehotenstva sa vyhýbajte bežným multivitamínovým prípravkom a ak je potrebné, zaobstarajte si špeciálne multivitamínové komplexy pre tehotné a dojčiace ženy.  V období pred otehotnením a počas prvých 3 mesiacov po počatí je strava ženy pre vývoj plodu najdôležitejšia - kyselina listová, vitamín E, vitamín C, železo, antioxidanty… Napríklad - v tehotenstve je nadbytok vitamínu A škodlivý. Prosíme pre to - vždy sa poraďte s vašim lekárom alebo lekárnikom o najlepších doplnkoch práve pre vás.

”Nezdravé” jedlo je v tomto období veľmi široký pojem - odporúčame však vynechať jedlá mastnejšieho typu bez živín, skoncujte s fajčením, alkoholom a áno - pozor aj na veľké množstvo kofeínu. Témou je i čaj počas tehotenstva. Čo sa jedla týka - pestrá výživa bohatá na”dobré” mastné kyseliny a iné dôležité zložky potravy a minerálov by vo vašom jedálničku nemalo chýbať -orechy, zelenina, sezónne ovocie, rôzne semienka a skutočne celozrnné produkty. Môžete si pomôcť aj pitím rôznych detoxikačných čajov a hlavne piť veľa čistej vody. Vyhnite sa hladovaniu a drastickým diétam! Budúci oteckovia nepotrebujú žiadne špeciálne doplnky stravy, ale kyselina listová je kľúčovou látkou pre mužskú plodnosť, tak si vyberajte potraviny na ňu bohaté, ako je zelená listová zelenina.

Ako si vybrať tehotenský test

Na trhu momentálne nájdeme množstvo testov pre určenie tehotenstva - z moču, krvi. Rozdeľujeme ich na citlivé a menej citlivé, digitálne či podľa aplikácie: pomocou tyčinky, prúžkov či kazety. 

Jednotlivé formy tehotenských testov sa odlišujú testovacím postupom a záleží len na vás, ktorá forma vám bude viac vyhovovať. V súčasnej dobe vďaka vysokej citlivosti (10mlU/ml) sú všetky formy tehotenského testu veľmi presné a prakticky ich môžete použiť kedykoľvek v priebehu celého dňa. Testy s citlivosťou 25mlU/ml sú však menej presné.

Najideálnejší čas na absolvovanie tehotenského testu je: 

+ ak vám aspoň 4 dni mešká menštruácia 

+ ráno - vtedy sa v moči nachádza najväčšia koncentrácia hormónu hCG (ľudský choriový gonadotropín), ktorý je produkovaný výlučne bunkami placenty.

Pre každú ženu je tehotenstvo a materstvo tým najkrajším darom a zážitkom v živote, je však dôležité uvedomiť si zodpovednosť, ktorá s ním prichádza - veď predsa ide nielen o vaše zdravie ale zdravie a šťastie aj vášho dieťaťa. Prajeme vám veľa zdravia a radostných chvíľ počas tehotenstva aj po narodení vytúženého bábätka!