Krabička bezpečia

Krabička bezpečia

Máme obrovskú radosť, že môžeme spolu s vami pomáhať tam, kde je to potrebné.

Toto je KRABIČKA BEZPEČIA, ktorá predstavuje nový nástroj pomoci na zvládanie náročných situácií, ktoré doposiaľ ľudia v ťažkostiach riešili tým, že ubližovali sami sebe. Vytvorili ju psychológovia a psychologičky z OZ IPčko a my sme jej „vdýchli život“. Nie lenže sme podporili vznik tejto krabičky, ale darovali sme do nej aj VRECKO PRVEJ POMOCI, v ktorom sa nachádzajú zdravotnícke potreby na bezpečné ošetrenie rán.

 

Prečo sme a rozhodli pomôcť práve tu?
Predpokladá sa, že asi 20% mladých ľudí sa sebapoškodzuje. Prieskumy ukázali, že od začiatku roka 2021 sa toto číslo rapídne zvýšilo. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo sme sa rozhodli pomôcť práve na tomto mieste.
 
Väčšina mladých ľudí si začína ubližovať vo veku okolo 12 rokov. Z hľadiska vývinovej psychológie sa nachádzajú v náročnom životnom období, ktoré je sprevádzané mnohými zmenami, vývinovými úlohami a potrebami, ale nemajú ešte dostatok životných skúseností na zvládanie ťažkých situácií, preto sa u nich často objavuje tendencia k extrémnemu riešeniu, ktorým môže byť sebapoškodzovanie alebo samovražda.

IPčko je tu práve na to, aby týmto ľuďom poskytlo anonymnú bezplatnú pomoc na linke dôvery IPčko.sk, krízová dobrá linka pomoci a Dobrá linka. Často sú tí prví, ktorí o ťažkostiach a duševnej bolesti mladých vedia.
 

Krabičku bezpečia sme spolu s nimi vytvorili, aby sa stala osobným a bezpečným miestom pre mladých ľudí, po ktorom siahnu vo chvíľach, keď im je ťažko, ale aj vtedy, keď sa cítia dobre. Je naplnená predmetmi, ktoré pomáhajú zvládať náročné emočné okamihy, nutkanie si ublížiť alebo pomáhajú pri ošetrení rán. 

Prvých 100 krabičiek malo veľký úspech a reakcie nás presvedčili, že potrebných je ich oveľa viac. Prispeli sme pre to na 200 ďalších, ktoré sú už vo výrobe. Určite pomôžu rovnako, ako prvých 100.

 

Ak sa Vás téma sebapoškodzovania týka a túžite vyskúšať túto formu pomoci, alebo ak ste rodič a chcete byť podporou pre Vaše dieťa, alebo ak ste odborník a chcete vyskúšať Krabičku bezpečia v poradenskej a terapeutickej práci s klientmi …NAPÍŠTE na zuzka@ipcko.sk.

Ak Vám napadajú ďalšie otázky v súvislosti s Krabičkou bezpečia alebo jej objednania, napíšte taktiež na email zuzka@ipcko.sk.

 

Ak sa chcete o krabičke dozvedieť viac, kliknite SEM