Chutné Vianoce? To chce žalúdok!

Chutné Vianoce? To chce žalúdok!

 

Na vianočnom stole čo i len zočíte dobroty od výmyslu sveta a vy už cítite bolesť v žalúdku? Ak už na vás príde ťažoba, prípadne viete, že ste to prehnali, treba tráveniu pomôcť. Najlepšie by bolo predchádzať akýmkoľvek zdravotným nepríjemnostiam, a tak si viac povieme, ako na stolovú disciplínu počas najštedrejšieho obdobia v roku.

Tieto sviatky budú o niečo iné, dobré jedlo na stole však určite nebude chýbať. Odolávanie je ťažké, no má svoje opodstatnenie. Jedzte častejšie a v menších porciách. Poslednú maškrtu si dajte minimálne tri hodiny pred spaním, aby ste nemali “bujaré sny” a ťažký žalúdok. Pitný režim je dôležitý, preto “do seba” dostaňte aspoň 2 litre čistej vody či minerálky. Na alkohol zabudnite - ten zvyšuje žalúdočnú kyslosť, preto sa pred prípitkom ospravedlňte pred blízkymi a vysvetlite, že svoje zdravie máte na prvom mieste. Črevá tiež poriadne rozhýbte, postačí na to dlhšia prechádzka na čerstvom vzduchu.

Pomôžu aj probiotiká

Doplnky s vysokým obsahom “dobrých baktérii” nemusíte užívať len počas antibiotickej liečby. Probiotiká obnovujú rovnováhu črevnej mikroflóry a nájdete ich tiež v kyslých mliečnych výrobkoch či  kvasenej zelenine. 

Už nastúpili ťažkosti? V tom prípade dýchajte pomaly a zhlboka, pre správnu činnosť žalúdka urobíte chôdzou omnoho viac, ako keby ste si ľahli v bolestiach na gauč. Kŕče zmiernia lieky na liečbu žalúdočno-črevných ochorení. Vhodným pomocníkom môže byť Iberogast na rastlinnej báze. Uvoľňuje nepríjemné a bolestivé sťahy svaloviny žalúdka a čriev. Kvapky je dobré užiť krátko pred jedlom alebo s jedlom v malom množstve vody. 



2020-12-10