Pozrite sa, čo jesť v lete pre vaše zdravie

Pozrite sa, čo jesť v lete pre vaše zdravie

Bez akých potravín si nedokážete predstaviť leto? Melón, varená kukurica či čerstvé uhorky? Čo keby sme vám povedali, že okrem perfektnej chuti sú aj vynikajúce pre vaše zdravie?

Melón

Je niekto, kto nemá rád melón? Ak ste aj odpovedali “nie”, možno by ste mali prehodnotiť svoje chute. Tento dužinatý plod nielenže uhasí smäd, ale aj perfektne pôsobí na vzhľad a kvalitu vašej pleti. V jednej porcii melóna sa nachádza 20 % dennej potreby vitamínu C, ktorý pomáha budovať a udržiavať kolagén v koži. Ak máte sedavé zamestnanie a vaše svaly namáhate skôr nárazovo vo fitness centre, melón pomôže s úľavou pri svalovke. S bohatým obsahom vody sa tiež rýchlejšie dostávajú toxíny z tela von a obličky pracujú efektívnejšie.

Uhorky

O benefitoch uhorky by sme mohli spísať samotnú knihu. Vďaka jej priaznivým účinkom na organizmus sa radí medzi superpotraviny. Spomeňme však aspoň najvýznamnejšie vlastnosti ako napríklad to, že dokáže rozpustiť obličkové kamene. AK aj vás v lete pravidelne trápia močové cesty, hlavným spúšťačom pri tomto probléme môžu byť toxíny a nesprávny pitný režim. Práve uhorky môžu pomôcť v boji proti obličkovým kameňom, pretože z tela odplavujú nebezpečné látky a nahromadený odpad v podobe toxínov. Okrem iného, pomáhajú zmierňovať pálenie záhy, stabilizujú krvný tlak, dodávajú telu energiu, zlepšujú imunitu vďaka vitamínom A,B a C a niektoré štúdie potvrdili aj to, že látky obsiahnuté v uhorkách efektívne pomáhajú v boji s rakovinou. Pozor by si však mali dať ľudia s ochorením žlčníka. Uhorky nemusia ľahko stráviť, čoho následkom môže byť nevoľnosť, hnačka či iné tráviace problémy. Pri kúpe uhoriek sa pozrite najmä na ich pôvod. “Nielen v lete je konzumácia sezónnej zeleniny a ovocia najlepšou voľbou na celé fungovanie organizmu. Ten ide ruka v ruke s dobrou kondíciou, pevnou imunitou a množstvom energie potrebnej na každodenný život”, pripomína tréner a výživový poradca Dávid Hmeľár aj v našom podcaste na Spotify.

Varená kukurica

Čo sa týka nutričných hodnôt, kukurica je veľmi bohatá potravina na diétnu vlákninu - v jednom uvarenom klásku nájdete asi 2,4 gramu a cca 90 kalórii. Treba si len individuálne zvážiť, či ste schopní kalórie vykompenzovať. Benefitov má však skutočne viac - vďaka spomínanej vláknine čistí črevá a podporuje trávenie. Prospieva aj činnosti mozgu a nervovej sústave. Môže za to mangán, ktorý eliminuje stres a svalové kŕče. Dámy určite ocenia fakt, že kukurica čistí pleť a prospieva zdraviu vlasov. Ak ste si doteraz mysleli, že z kukurice priberiete, radi vás presvedčíme o opaku - možno ste netušili, že práve táto potravina môže predchádzať obezite. Môže za to pocit plnosti po jej zjedení, ktorý zabraňuje ďalšiemu prejedaniu sa a následnému rapídnemu zhoršeniu obezity. Tak, čo - už sa vám varí vaša porcia zdravia?

 

Zdroje: lepsiden.sk medicalnewstoday.com livescience.com