Postavte sa na váhu!

Postavte sa na váhu!

Poznať svoju hmotnosť a obvod pásu je jedným z odporúčaní Európskej asociácie pre výskum obezity (EASO) pre všetkých ľudí ako súčasť prevencie nadváhy a obezity.

V tomto roku sa po prvý raz svetové organizácie zaoberajúce sa obezitou zjednotili a vyhlásili Svetový deň obezity na 4.marca 2020. Dôvodom je neustále sa zvyšujúci výskyt obezity nielen u dospelých, ale aj u detí. Každý druhý dospelý a každé piate dieťa vo svete trpia nadváhou a obezitou, celkovo sú to vyše 2 miliardy ľudí.

Podľa „Dôležitej správy EASO“ obezita zohráva ústrednú úlohu pri vývoji mnohých rizikových faktorov a chronických chorôb u človeka vrátane cukrovky 2.typu, porúch spánku, kardiovaskulárnych ochorení, niektorých druhov rakoviny, reumatických ochorení a iných. 

Ľudia s obezitou majú nízke sebavedomie, v médiách sú označovaní za lenivých a obľubujúcich Fast foody a sladkosti bez schopnosti sa ovládať. Bývajú diskriminovaní kvôli svojej váhe, napríklad pri pracovných pohovoroch, v dopravných prostriedkoch aj v zdravotníckych zariadeniach.

Pri príležitosti Svetového dňa obezity 2020 sa konajú po celom svete rôzne akcie pre odborníkov, pacientov a verejnosť s cieľom informovať o nadváhe a obezite, zvýšiť vzdelanie v oblasti obezity, dosiahnuť uznanie obezity ako ochorenia a upozorniť na narastajúcu mieru nadváhy a obezity. Motto je „Riešme spoločne obezitu v Európe“. 

Obezita je jedným z najnáročnejších problémov verejného zdravia 21.storočia, jej riziká sú vyššie ako riziká spojené s fajčením. Preto je dôležité uvedomiť si tieto skutočnosti, ktoré  ohrozujú náš život, premýšľať o svojom zdravotnom stave a hľadať riešenia.

Viac informácií o meraniach zloženia tela a poradenstve nájdete uverejnené na stránkach www.mojstob.sk, www.poradcaprevyzivu.sk, a www.hygeia.sk.

RNDr. JUDr. Hana Vrabcová

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Pracujete z domu? Starajte sa o svoje trávenie.