Máte doma prváka? Pripravte sa na školský rok bez stresu

Máte doma prváka? Pripravte sa na školský rok bez stresu

Pripavujú ich na to už v škôlke a aj rodičia sa v týchto dňoch intenzívne venujú výberu školskej tašky a všetkých potrebných pomôcok. Školá už skutočné volá, a čo nevidieť sa deti vyberú buď prvýkrát alebo opäť do školských lavíc. Pripraviť ich na nový režim môže byť ľahšie, ako si myslíte.

Každé dieťa prežíva nástup do školy po prázdninách veľmi individuálne. Niektoré sa tešia, no sú aj také, ktoré pociťujú úzkosť a nechuť. V prvom rade si rodičia musia uvedomiť, že by tento krok nemali prežívať viac ako deti. Určite sa treba tešiť a ukázať deťom, že ich čaká niečo nové, pretože je to veľký medzník v živote dieťaťa. Možno to však pripodobniť aj nástupu do škôlky, preto k tomu, milí rodičia, pristupujte podobne, v duchu hesla: Hlavne bez stresu.

Hlavne s pokojom
Sú deti, ktoré naozaj netušia, čo ich čaká a majú obavy. Je to úplne prirodzené. Uistite ho, že sa nemusí báť, že nie je prvé ani posledné, ktoré “prvýkrát” zažije. Pomôcť vám môžu aj pozitívne príbehy detí z okolia, knižky či intenzívny rozhovor.

Aby dieťa zvládlo režim bez problémov, je veľmi vhodné mu už zo začiatku vypestovať potrebné návyky – vstávať v určitú hodinu a chodievať spať v rovnaký čas. Po nástupe do školy si treba určiť, kedy sa rodič bude s dieťaťom učiť. Najvhodnejší čas nastáva, keď sa dieťa vráti zo školy a jednu až dve hodiny si odpočinie. Odborníci radia sa aspoň zo začiatku učiť spolu s dieťaťom, aby sa naučilo povinnostiam a neskôr ich zvládalo samé.

Prečítajte si tiež článok na stránke mojlivsane.sk → Deti a bezpečné podávanie liekov