10 výhod chôdze pre Vaše zdravie

10 výhod chôdze pre Vaše zdravie

Ak Vám nie je Vaše zdravie ľahostajné, určite si doprajte čas na pravidelný pohyb. Nemusí ísť o namáhavé silové cvičenie, výbornou možnosťou je vybrať sa na prechádzku. Zostať aktívny je jedným z kľúčov k Vašej fyzickej a emocionálnej pohode a preto Vám prinášame pár výhod, ktoré chôdza prináša.

  1. Chôdza ako podpora pre mozog

Pravidelná chôdza je veľmi dobrá pre myseľ a celkové duševné zdravie. 2 hodiny chôdze do týždňa dokážu znížiť riziko mŕtvice či iných problémov súvisiacich s ľudským mozgom. Prechádzky majú omladzujúci účinok pre mozog, nakoľko posilňujú mieru pozornosti. Výskumy ukázali, že pozitívne vplýva aj na časť mozgu, ktorá sa zaoberá plánovaním a pamäťou. Spôsobuje to kardiovaskulárne cvičenie, ktoré vedie k lepšiemu prietoku krvi do mozgu spolu s kyslíkom a živinami. Navyše, prechádzku možno pripísať sociálnej aktivite, ktorá zjednocuje ľudí. Počas chôdze ľudia často komunikujú a spoznávajú sa, čo je tiež dôležité pri prevencii demencie.

  1. Chôdza ako prevencia stresu

Pri chôdzi si človek užíva čerstvý vzduch a prírodu, čím sa lepšie vyrovnáva so stresom a zvýšenou úzkosťou. Prechádzka má priaznivý vplyv na duševný stav ľudí, tí sa lepšie vyrovnávajú s depresiou, hnevom či inými negatívnymi pocitmi. Pod vplyvom kyslíka a slnečného svetla sa normalizuje dýchanie a srdcový rytmus. V týchto podmienkach si mozog lepšie vytvára hormóny šťastia - endorfíny.

  1. Chôdza ako podpora kardiovaskulárneho systému

Chôdza účinne zlepšuje krvný obeh, vďaka čomu sa znižuje krvný tlak a posilňuje sa srdce. Až polovica svetovej populácie trpí rôznymi ochoreniami kardiovaskulárneho systému, preto je potrebné si srdce vážiť a poskytnúť mu vhodné podmienky pre jeho prácu. Denná polhodinová prechádzka môže znížiť riziko ochorenia srdca až o 40%. 

  1. Chôdza na zvýšenie imunity  

Pravidelná prechádzka prispieva k zvýšeniu cytotoxických T-lymfocytov, ktoré ničia bunky poškodené vírusmi a baktériami. U žien po menopauze sa odporúča, práve častejšia prechádzka, nakoľko ich obranyschopnosť tela je oslabená.

  1. Chôdza ako prevencia osteoporózy

Chôdza môže mať pozitívny vplyv na silu a zdravie kostí a kĺbov. U pacientov s osteoporózou môže zastaviť úbytok kostnej hmoty. Tiež je vhodná na posilnenie kostí, zlepšenie ich zdravia a zvyšovanie hustoty kostí. Čím skôr si zvyknete chodiť na prechádzky, tým skôr sa u Vás rozvinie pocit rovnováhy a je menej pravdepodobné, že sa Vám osteoporóza prejaví.

  1. Chôdza pre zdravé pľúca  

Podľa nadácie Arthritis, chôdza zlepšuje Váš dych. Pri chôdzi sa Vaše dýchanie zlepšuje, čo spôsobuje, že kyslík rýchlejšie cestuje do krvného obehu a pomáha odstrániť odpadové produkty a zlepšuje tak úroveň energie a schopnosť liečenia.

  1. Chôdza na zlepšenie nálady

Ak sa cítite pod psa, riešením môže byť  práve prechádzka po okolí. Polhodinová chôdza každý deň môže pomôcť zredukovať symptómy depresie o viac ako 36%. Čím viac krokov človek spraví počas dňa, tým lepšia môže byť jeho nálada.  Chôdza uvoľňuje prírodné protibolestivé endorfíny do tela, čo je jednou z emocionálnych výhod chodenia.

  1. Chôdza a chudnutie

Chôdza môže znížiť riziko obezity až o polovicu, pričom pri svižnej polhodinovej chôdzi dokážete spáliť až 200 kalórií. Na druhej strane, chôdza posilňuje svaly na vašich nohách a brušné svaly. Pomáha udržiavať normálnu telesnú hmotnosť, vyhýba sa akumulácii prebytočného tuku. Je to užitočné najmä v kombinácii s vyváženou stravou. Chôdza môže zvýšiť srdcovú frekvenciu a spáliť kalórie na kontrolu hmotnosti.

  1. Chôdza pre lepší spánok

Dostatočná telesná aktivita počas dňa pomáha ľuďom v noci spať lepšie a prísnejšie. Jedným zo spôsobov je prechádzka pred spaním. Telo počas chôdze môže byť mierne unavené a množstvo kyslíka znižuje koncentráciu oxidu uhličitého v krvi a dobre utíši nervový systém. Spánok po chôdzi sa stáva silnejším a zdravším.

  1. Chôdza ako bezplatné cvičenie

Niektorí ľudia sa do posilňovne nedostanú kvôli vysokým nákladom na sezónny lístok. V tomto prípade môže obyčajná prechádzka na čerstvom vzduchu pomôcť perfektne. Na prechádzku si nemusíte kupovať špeciálnu obuv či oblečenie, dávať si vypracovať cvičebný plán ani dodržiavať drahú diétu. Stačí sa rozhodnúť a vykročiť.